Piękne lasy i jeziora, sauna oraz renifery. To zapewne twoje pierwsze skojarzenia z Finlandią. Dziś jednak chcemy, abyś poznał ten kraj od innej strony – kulinarnej. Jeśli jesteś smakoszem i pichcenie jest dla ciebie przyjemnością spróbuj fińskich potraw. Przygotowaliśmy dla ciebie kilka przepisów. Zainteresowany? To do dzieła!
Na śniadanie: pannukakku
To pieczony naleśnik, który jest zdecydowanie grubszy od tradycyjnego. Pannukakku jest bardzo prosty w przygotowaniu i co ważne – wystarczy wyrobioną masę wstawić do piekarnika. Bez smażenia i stania nad patelnią.
Składniki na 4 porcje:
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 700 ml mleka
Przygotowanie:
- Włóż masło do małego garnka i rozpuść na wolnym ogniu. Odstaw do wystygnięcia.
- Ubijaj jajka przez ok. 2-3 minuty. Następnie, nie przerywając miksowania, dodaj po kolei: mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wylej na nią wyrobione ciasto.
- Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut.
- Pokrój naleśnika na kawałki. Podawaj z ulubioną konfiturą.
A na obiad dwie propozycje: z mięsem i bez.
Karjalanpiirakat – opcja bezmięsna, czyli tradycyjne pierożki karelskie wyrabiane z maki żytniej, z nadzieniem ryżowym, jęczmiennym bądź ziemniaczanym. Uwielbiane przez Finów danie zostało wpisane w 2003 roku przez Unię Europejską na listę produktów regionalnych. Spróbujesz? Poniżej przepis na dwie wersje: z farszem ryżowym oraz ziemniaczanym.
Składniki na 35-40 pierogów:
Ciasto:
- 2 łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej
- 500 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 250-280 ml wody
Farsz ryżowy na 20-25 pierogów:
- 2 łyżeczki soli
- 300 g ryżu kleistego
- 600 ml wody
- 1,2 l mleka 3,2%
Farsz ziemniaczany na 10-15 pierogów:
- 700 g ziemniaków
- 300 g twarogu (zmielonego dwukrotnie)
- 1 duża cebula
- 20 g masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub masła do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Farsz ryżowy:
- Zagotuj wodę w garnku. Do wrzątku wsyp ryż i gotuj na małym ogniu aż cała woda w niego wsiąknie.
- Dolej mleko i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, cały czas delikatnie mieszając.
- Zdejmij garnek z palnika, dodaj sól, wymieszaj i pozostaw farsz do wystygnięcia.
- Farsz powinien mieć konsystencję budyniu.
Farsz ziemniaczany:
- Obierz ziemniaki, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Odcedź ziemniaki i utłucz tłuczkiem. Poczekaj aż ostygną.
- Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel.
- Pokrój cebulę w kostkę, następnie podsmaż na oleju lub maśle na złoty kolor.
- Do ziemniaków dodaj twaróg, cebulkę, mleko, miękkie masło. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.
Ciasto:
- Przesiej mąkę żytnią i pszenną do miski lub na stolnicę. Dodaj sól, dolej wodę i wyrób ciasto. Wyrabiaj je nie krócej niż 10 minut – powinno być gładkie.
- Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Wykonałeś wszystkie powyższe kroki? W takim razie czas na lepienie naszych pierożków.
- Wyjmij ciasto z folii, wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na dwie części. Jedną ponownie zawiń w folię a z drugiej uformuj wałek.
- Podziel pierwszą część ciasta na ok. 15-20 części (w zależności od tego, jakiej wielkości mają być pierożki). Z każdego kawałka uformuj płaski, owalny, 10-15 cm placek. Otrzymane placki przykryj ściereczką lub folią spożywczą i z drugiej połowy ciasta zrób identyczne placki.
Placki gotowe, czas na farsz.
- Na każdy placek nałóż ok. 1,5 łyżki nadzienia ryżowego lub ziemniaczanego, zostawiając przy tym 1 cm wolnego miejsca przy brzegach. Zawiń brzegi i przy pomocy kciuka i palca wskazującego ściskaj ciasto do powstania falbanki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim gotowe pierogi. Piecz w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez ok. 10-15 minut.
Smacznego! 😊
Alternatywnie możesz zrobić danie mięsne – Kalakukko. Już na wstępie należy zaznaczyć, że przygotowanie dania zajmuje dość sporo czasu, dlatego trzeba uzbroić się w cierpliwość, by zasmakować efektu końcowego. Ale obiecujemy – warto. Pasuje zarówno jako danie główne, jak i przekąska.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 350 g maki żytniej
- 150 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 370 ml wody
Nadzienie:
- 1 kg filetów rybnych, np. z dorsza
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 250 g mięsa wieprzowego
- 150 g boczku wędzonego
- 1/2 pęczka koperku i pietruszki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 150 g masła
Przygotowanie:
- Wsyp do miski mąkę pszenną i żytnią. Dolej wody i wyrób ciasto.
- Pokrój rybę na pięciocentymetrowe paski i dokładnie osusz. Następnie posól i skrop sokiem z cytryny.
- Pokrój mięso wieprzowe i boczek w kostkę. Dodaj soli i pieprzu.
- Pokrój drobno koperek i pietruszkę.
- Roztop masło.
- Rozwałkuj ciasto, by jego średnica miała ok. 30 cm. Posmaruj je roztopionym masłem (Uwaga! Będzie ci potrzebne jeszcze potem, więc nie wykorzystuj całego).
- Na masło połóż wymieszaną rybę z mięsem, całość posyp koperkiem i pietruszką.
- Zaklej szczelnie nadzienie ciastem i całość wysmaruj roztopionym masłem.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i połóż na nim ciasto z farszem. Piecz w temperaturze 200 stopni.
- Co pół godziny pędzluj je roztopionym masłem. Po 2 godzinach wyjmij potrawę, owiń folią aluminiową i piecz kolejne 2 godziny.
A na deser…tarta Runeberga, czyli fińskie ciastka z migdałami i rumem.
Smakołyk ten jest nieodłącznym elementem obchodów dnia Runeberga, jednego z najważniejszych fińskich poetów. Ciastka, które przygotowywała żona twórcy, były podobno jego ulubionym deserem. Ich podstawowymi składnikami są migdały, bułka tarta (lub pokruszone herbatniki bądź pierniczki), dżem malinowy i lukier. Tradycyjny kształt przypomina cylinder, jeśli jednak nie posiadasz odpowiednich foremek, spokojnie możesz użyć tych do babeczek.
Składniki:
Ciasto:
- 125 g miękkiego masła
- 80 g drobnego cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 50 g drobno pokruszonego i zmielonego żytniego chleba chrupkiego (lub piernika bądź herbatników)
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
Do nasączenia:
- 1/2 szklanki (115 g) cukru
- 60 ml wody
- 1 – 1,5 łyżki (15-20 ml) likieru Amaretto lub rumu
Dekoracja:
- dżem malinowy (po 1 łyżeczce na ciastko)
- cukier puder
- woda
- 1 łyżeczka (5 ml) likieru Amaretto lub rumu
Przygotowanie:
- Do miski włóż masło z cukrem i zmiksuj na puszystą masę. Następnie dodaj jajko i znów zmiksuj, a potem to samo powtórz z samym żółtkiem. Do tej masy wsyp mąkę, zmielone migdały, kardamon, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zmiksuj wszystkie produkty, a następnie dodaj okruchy chleba (lub piernika bądź herbatników) i dolej śmietankę. Gdy połączysz wszystkie ww. składniki w jednolitą masę, na koniec dolej do niej sok pomarańczowy i zmiksuj.
- Masę przełóż do foremek. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15 min w 180 stopniach.
- Po upieczeniu wyjmij foremki z piekarnika i poczekaj aż ciastka ostygną.
- Zagotuj wodę z cukrem. Po ok. 2-3 minutach zdejmij ją z ognia i dolej rum. Dokładnie wymieszaj.
- Wyjmij ciastka z formy i wytnij na ich wierzchach otwory o głębokości 1 cm.
- Nasącz ciastka syropem rumowym.
- W otwory nałóż po 1 łyżeczce dżemu.
- Do głębokiego naczynia wlej wodę, dodaj cukier puder i rum. Miksuj do momentu zgęstnienia i zabielenia się lukru. Nanieś powstałą masę wokół dżemu.
Gotowe!
Zainspirowany? Zasmakuj z nami w Finlandii i daj znać co jeszcze twoim zdaniem warto przyrządzić w domowym zaciszu.