Kolejny projekt YIT w Krakowie. Start inwestycji Nordic Górka Narodowa
Stało się. Zrewitalizowaliśmy portiernię historycznej drożdżowni Henryka Bienenthala! Jest to pierwszy z czterech zabytkowych budynków kompleksu gorzelni, który został odnowiony w ramach I etapu Aroma Park, a zarazem pierwszy zrewitalizowany budynek na Białołęce. Dom portiera znajduje się tuż przy wejściu na teren działki od strony ul. Klasyków. Do czasu zakończenia inwestycji będzie działało w nim nasze biuro sprzedaży.
– Rewitalizacja domu portiera to nie tylko krok milowy w realizacji inwestycji Aroma Park, ale także ważne wydarzenie dla całej Białołęki. Działająca tu niegdyś gorzelnia drożdżowa odegrała bardzo ważną rolę w rozwoju gospodarczym, urbanistycznym oraz demograficznym tego obszaru, a ponadto była jednym z największych tego typu zakładów w kraju. Mamy świadomość, jak ważny jest to zabytek, dlatego jednym z naszych priorytetów przy projektowaniu Aroma Park było zachowanie unikalnego charakteru tego miejsca. Jesteśmy bardzo zadowoleni z dotychczasowych efektów naszej pracy – portiernia odzyskała swój dawny blask. Przywróciliśmy oryginalny układ okien i drzwi, który został zmieniony w czasie działalności na tym terenie zakładów Pollena-Aroma, natomiast w środku odwiedzający będą mogli zobaczyć zachowane fragmenty zabytkowej linii produkcyjnej – mówi Tomasz Konarski, prezes zarządu YIT w Polsce.
Gorzelnia drożdżowa Henryka Bienenthala powstawała w latach 1902-1904 w miejscu dawnego folwarku Dąbrówka. Fabryka służyła wytwarzaniu drożdży prasowanych na potrzeby piekarstwa za pomocą tzw. metody wiedeńskiej. Wartościowym produktem ubocznym tego procesu był alkohol pozyskiwany z przefermentowanej masy w aparaturze odpędowej. Zakład przyczynił się do poprawy warunków życia codziennego w Warszawie i jej okolicach, zwiększając podaż chleba i innych wypieków.
Henrykowska fabryka to jeden z lepiej zachowanych zakładów przemysłowych z przełomu XIX i XX wieku w Warszawie, a jednocześnie pierwsza i jedyna drożdżownia w okolicy, która przetrwała do dziś. Cztery budynki zachowały się w stanie niemal niezmienionym. Są to: pięciokondygnacyjny budynek główny drożdżowni, zlokalizowany przy południowej granicy działki, magazyn spirytusu, położony na zachód od budynku głównego, portiernia znajdująca się tuż przy wejściu na teren działki od strony ul. Klasyków, a także unikalna, piętrowa willa fabrykancka, w której najprawdopodobniej kwaterowali i pracowali wyżej postawieni pracownicy fabryki, ukryta za drzewami na wschód od bramy wjazdowej.
Dom portiera od początku miał charakter reprezentacyjny, o czym świadczą zwieńczenia podziałów na elewacji łukami półokrągłymi, niemające swojego odpowiednika na terenie całej fabryki. Budynek wzbogaca niska dobudówka sprzed I wojny światowej, złamana pod kątem do pierwotnych ścian portierni.
Pozostałe zabytkowe budynki drożdżowni zostaną zrewitalizowane z ramach IV i V etapu Aroma Park. Obok nich na działce powstaną kameralne, trzypiętrowe budynki mieszkalne. Ich elewacja będzie nawiązywać do industrialnej przeszłości tego miejsca, tworząc spójną całość z istniejącą zabudową. Planowane rozwiązania są konsultowane z Miejskim Konserwatorem Zabytków.
Obecnie realizowany jest etap I, który, oprócz rewitalizacji domu portiera, obejmuje budowę pierwszego nowego budynku mieszkalnego. Znajdzie się w nim 78 mieszkań, lokal usługowy oraz 95 miejsc postojowych. Oddanie do użytku I etapu planowane jest na trzeci kwartał 2019 roku.